04_BLAD_Buitenvoorde_Vogelvlucht_02

Collective living Buitenvoorde

Situated where the beach transitions into beach ridges. The project will contribute to the character of the region on a macro and micro level.

read more
10_BLAD_Buitenvoorde_on-site
02_BLAD_Buitenvoorde_landschappelijke-context
07_BLAD_Buitenvoorde-maquette-02
03_BLAD_buitenvoorde-plankaart
06_BLAD_Buitenvoorde-aan-water
08_BLAD_Buitenvoorde-maquette-03
05_BLAD_Buitenvoorde-maquette-01
04_BLAD_Buitenvoorde_Vogelvlucht_02

Collective living Buitenvoorde

Situated where the beach transitions into beach ridges. The project will contribute to the character of the region on a macro and micro level.

read more
10_BLAD_Buitenvoorde_on-site
02_BLAD_Buitenvoorde_landschappelijke-context
07_BLAD_Buitenvoorde-maquette-02
03_BLAD_buitenvoorde-plankaart
06_BLAD_Buitenvoorde-aan-water
08_BLAD_Buitenvoorde-maquette-03
05_BLAD_Buitenvoorde-maquette-01

Collective living Buitenvoorde

Scope: Winning tender, Concept design, Developed design, Technical Design

Partner: Andrew van Egmond

Client: Blauwhoed

Year: 2016 – Present

Together with Blauwhoed Development and Andrew van Egmond, BLAD acquired the tender offer to conceive ten villas on site. The exemplary landscape highlighted by beach ridges is a distinctive trait of the Duivenvoorde Corridor. The bocage features a series of rooms in the landscape, formed between passageways and volumes of forestation. Different views and lines of sight, combined with the local ecological, culture-historical and recreational network, contribute to the importance of this site to the region. 

Buitenvoorde is situated where the beach transitions into beach ridges. The site will contribute significantly to supporting the scenic character of the region on a macro and micro level. Buitenvoorde will transform into a residential and recreational area, with a high natural value and a strong connection with its cultural-history, the situational context and the landscape defined by the beach ridges. The connection between all these different parts inspired the foundation of the spatial design, creating a one of a kind space. The site should have an open character, that offers the possibility to be enjoyed physically and visually. An area, truly connected with the encompassing landscape, and honouring the historical lines of sight. Culminating in a location that represents discovery and adventure. BLAD’s purpose was to emphasise the importance of the underlying, natural landscape, and to utilise it as the starting point. This turned out to be the main reason the tender was offered to us and our partners.

From a culture-historical perspective many lines of site and axes can be recognised or discovered. One of considerable importance is the line of sight to Duivenvoorde castle. Another one offers views on country seat Noorthey, ‘cutting through’ Buitenvoorde. To reinforce this axis, we defined this part of the site as the collective heart of the whole area. The road leading to Buitenvoorde will be a prelude to its full experience, playfully offering lines of sight and controlled views of the perspective on the beauty of the landscape with its natural and cultural-history. Contrary to the impressive road to Duivenvoorde castle, the Noortheylaan is a lane completely intertwined with the landscape. Combined with the determining line of sight to Noorthey country seat and the accentuation in the axis, we will be able to create a unique site.